Monday, April 13, 2009

Batu Api Dari "Lighter"

Pengalaman dan ilmu untuk semua.

Semasa saya duduk di jeti untuk menunggu boat dikeluarkan dari selut akibat air sungai menyurut deras memaksa mengisi ruang masa dengan kenangan-kenangan terindah bersama kumpulan OTAI yang amat berpengalaman dengan dunia pemancingan. Dari satu cerita ke satu cerita yang diceritakan.. suka duka OTAI dapat diluahkan.. (Yang buruk-buruk dan pahit disimpan dalam lipatan sejarah dan dijadikan pembakar semangat untuk masa akan datang...)

sembilang mempunyai tiga sengat(atas, kiri dan kanan)http://i68.photobucket.com/albums/i4/hantujeraul/Pancing/Sembilang1.jpg
Namun disebalik cerita-cerita gembira diselitkan satu pengalaman pemancing dari kumpulan besar kami dimana salah seorang pemancing terkena sengat sembilang dijari manis tangan kanan (En Ramli). Di laut tiada klinik bergerak dan tiada ambulan laut yang boleh dimemberikan suntikan penahan bisa di dalam masa yang singkat. Kotak Peti Kecemasan yang kecil yang dibawa dan isi kandungannya pastilah terhad.
Di dalam menahan kesakitan, tekong menjadi tumpuan untuk memutuskan keputusan dan semakin celaru apabila member-member yang lain menjadi panik seterusnya suasana menjadi riuh. Keriuhan tersebut terhenti apabila tekong meminta untuk memecahkan pemetik api bagi mendapatkan batu api.

Pemetik Api

Pengorbanan perokok tegar kerana terpaksa menahan nafsu untuk berjam-jam lama kerana rokok dibibir disedut tanpa bara membakar puntung dari melihat member mengerang sakit terkena sengat sembilang.

Batu api tadi diambil dan diletakkan ditempat terkena sengat sembilang dan mengambil masa hanya 5-10 minit untuk terus menghilangkan bisa dan bengkak ditangan. Tekong terus membawa ke tanah besar dan menghantar ke klinik.

ikan pari (sengatnya diekor)

http://i57.photobucket.com/albums/g221/BahanMasakan/sostingry.jpg

Pengalaman lain untuk menyokong keberkesanan di dalam situasi terkena sengat ikan laut. Pengalaman En Ramli digunapakai oleh tekong itu sendiri apabila pari yang dinaikan oleh pemancing yang terlalu teruja setelah bermain hampir 2 jam untuk mendaratkan dan berakhir dengan tragedi.. Bisa pari hanya mengambil 3 minit untuk melumpuhkan kaki kiri tekong yang disengat di bawah buku lali. Batu api dari pematik api adalah langkah terbaik untuk meredakan seketika bagi memberi tempoh pesakit pulang ke tanah besar dan menerima rawatan.

No comments:

"Wahai Mu'awiyah Jauhkan Oleh Mu Sifat Marah Kerana Marah Itu Boleh Merosakkan Iman Seseorang Sebagaimana Pahit Jadam Merosakkan Madu Yang Manis"