Thursday, September 19, 2013

Royal Belum (14-17 Sept 2013)

Perancangan untuk mencari kelah, sebarau, tengas dan baung dibuat dan dijadualkan 2 (dua) bulan sebelum tarikh perjalanan iaitu 14-17 Sept 2013 (4 (empat) hari, 3 (tiga) malam) telah berjalan lancar.
Seperti yang dijanjikan pertemuan semua crew adalah di sebuah masjid di pekan Grik, Perak dan bersolat subuh di situ. Selepas bersarapan dan mencari barang-barang keperluan terakhir sebelum menaiki bot dan seterusnya terpaksa treking mencari basecamp yang sesuai.
 
Crew Trip 14-17 Sep 2013
 Perjalanan dari jeti ke depot menyerahan permit memacing mengambil masa 2 (dua) jam dan 1 (satu) jam ke lokasi pendaratan bot terakhir. Kami seramai 13 orang bersama seorang botman (Man) dan juga orang asli tempatan menemani ke base-camp berhampiran.
 
Base Hawau 14 RAMD
Dengan cuaca hujan disebelah petang dan malam, aktiviti kami masih dapat dijalankan dengan lancar untuk mencari ikan-ikan pilihan bagi masakan disebelah malam. Alhamdulillah kami selamat pergi dan balik walaupun terdapat peristiwa cemas seperti teriakan Abang Long (Orang Besar) yang terlalu hampir dengan tempat pancingan dan camp kami.


"Wahai Mu'awiyah Jauhkan Oleh Mu Sifat Marah Kerana Marah Itu Boleh Merosakkan Iman Seseorang Sebagaimana Pahit Jadam Merosakkan Madu Yang Manis"