Monday, May 21, 2012

19-20 May 2012 - Endau Mersing

18 May 2012 sekitar jam 11.00 malam kami CREW CL seramai 5 orang (sepatutnya 6 orang - seorang terpaksa menarik diri kerana masalah kesihatan) bergerak dari Ibu Kota ke Rompin, Pahang. Lebih kurang 5 jam perjalanan akhirnya kami sampai ke jeti LKIM - Rompin. Kami berhenti rehat di sebuat masjid sebelum menaik bot yang telah ditempah 3 bulan lepas. Selepas bersolat dan  berserapan maka kami menalefon tekong.

Rupa-rupanya kami tersalah jeti, bot yang ditempah di jeti LKIM Endau Mersing (Tanjung Gemuk). Aduhai.. jaraknya hampir 40km jauhnya bezanya dari lokasi kami. Sepatutnya kami menaiki bot 7.30 pagi kini terpaksa ditunda selama sejam setengah. Alhamdullilah, akhirnya sampai dan hajat kami untuk menduga Laut China Selatan.
Double Strike - Jigging - Cupak
Sekian lamanya jig aku terseimpan di dalam kotak keselamatan dan akhirnya berjaya mendaratkan si cupak dengan sela masa 10 minit selepas Ir-wan dan 15 minit selepas itu Ben berjaya mendaratkannya.

Lan Dengan Gerut-gerut
1st time turun ke laut, Lan menjadi juara antara CREW CL kerana berjaya menaikan ikan-ikan target di persekitaran pulau seawal pagi merah.

Ben - Jenahak
 Ben juga berjaya mendaratkan beberapa ekor ikan spesis yang lain. Semua gewang, jig dan umpan dicuba untuk menawan hati ikan-ikan di sini.


Wan Rengit bersama Kerapu
Sama hebatnya si Wan Rengit pelbagai ikan berjaya didaratkan dan disimpan di dalam coolman untuk dibawa pulang. 
Sebahagian Hasil Tangkapan

"Wahai Mu'awiyah Jauhkan Oleh Mu Sifat Marah Kerana Marah Itu Boleh Merosakkan Iman Seseorang Sebagaimana Pahit Jadam Merosakkan Madu Yang Manis"